Utomhusbelysning

Belysning utomhus för trädgård, fasader, väggar och mark.
Belysning utomhus är riktigt roligt. Utomhus så finns där så många möjligheter att få till en bra belysning. Träd, buskar, murar och mark i alla olika former gör att man kan jobba mycket med skuggeffekter. Just skuggorna är det som kan utmärka sin utomhusbelysning. En installation av utebelysning i mark är väldigt enkel att ändra och finjustera till perfektion!

Man kan belysa sina gångar i trädgårdar med spotlights för mark. Buskar och träd använder man med fördel lite större spotlights och även ibland strålkastare för att få till en extra häftig effekt.

Nu när det finns riktigt bra belysning med LED så håller man nere energikostnaderna även när man har riktigt mycket lampor utomhus.
Utomhusbelysning som är placerad långt ut i trädgården skapar ett härligt djup kvällstid.

Utomhusbelysning med diskreta spotlight

Väggar, fasader och murar blir snyggt med en vägglampa. I takskägg kan man montera downlight, Välj en väldigt smalstrålande ljuskälla/downlight om du vill undvika släpljus på väggarna och endast belysa buskarna eller planteringen. Då håller man väggarna snygga och ljuseffekten på ens buskar blir riktigt härlig. Vill du även belysa väggarna så väljer man såklart en bredstrålande ljuskälla.

Använder man tex skymningsrelä, rörelsevakter eller ur för att styra sin utebelysning så har man alltid ljust vid de tillfälle och klockslagen man önskar även när man inte är hemma.

Utomhusbelysning

Att tänka på

Planering
Planera din belysning utifrån var du befinner dig mest utomhus.
Undvik att få ljus som bländar dig där du befinner dig mest i trädgården. Dvs belys buskar och träd bakifrån där tex stammen döljer själva lampan. Se till att få med mer än en styrtråd, extra ledare så kan du enkelt styra din belysning i olika scenario. Kanske vill du ha dimmer på belysningen vid uteplatsen, fast ström för ett uttag vid altanen.
 

Ljusfärger
Använd gärna ett lite "kallare" ljus utomhus.
Ett vitare ljus ger en härlig effekt mot allt det gröna både sommartid och vintertid. Ett vitare ljus ger också en härlig lyster i snö och is. Ett ljus som ser rent och fräscht ut. 

Närvarostyrning.
På en uppfart, vid förråd, på garaget behöven man oftast lite mer belysning. Ett bra val är då strålkastare med LED som styrs av din närvaro. Idag finns det väldigt bra strålkastare med mycket kraft.

En extra effekt är ju också att det kanske skrämmer bort oinbjudna "gäster" och gör grannar uppmärksamma på att någon obehörig rör sig där de inte ska.

Steinel XLED 10