Spotlight och downlight

Spotlight och downlight är ett mycket trevligt sätt att få en bra belysning. Diskreta ljuspunkter med riktat ljus istället för taklampor.
Det finns spotlight som lämpar sig bäst som allmänbelysning, dessa är då bredstrålande med en spridningsvinkel på ca 40-120 grader.
Ska man belysa objekt eller ha en punktbelysning så använder man sig av ljuskällor eller spotlight med en spridningsvinkel på 8-40 grader beroende avstånd och på hur stor ljuskägla man vill ha.

Infällda spotlight och downlight i tak med isolering kräver alltid att man har spotlightslådor, "skyddsburkar" ovanför sin spotlight. 
Extra viktigt är att man följer de infällnadsmått som tillverkaren av spotlighten anger. Med rätt utrymme bakom belysningen eliminerar man risken för brand och förlänger även livslängden på ljuskällan.

En myt är att man inte behöver skyddsburkar till LED spotlight stämmer verkligen inte
Har man ett oisolerat undertak så har man många gånger en fullgod kylning men är det isolerat så måste man skapa utrymme för kylflänsarna! 
En  LED spotlight blir varm och kylflänsarna måste ha luft omkring sig för att kunna kyla ordenligt.
Nu finns det spotlight med LED som bara vill ha lite luft omkring sig som kan monteras i tex kopplingsdosor eller apparatdosor.