Ljuskällor för belysning

Det finns en hel del ljuskällor och socklar inom belysningsvärlden. Alla framtagna för att ge ett unikt ljus. Idag finns det gott om ljuskällor som har bättre energiåtgång än klassiska glödlampor. LED tekniken och lågenergilampor har båda ett bra ljus, bra pris och är värdiga ersättare till glödlampor. Läs mer om ljuskällor här.

Glödlampor

Klassisk glödlampa

Glödlampor är en av de äldsta teknikerna inom belysning. Grunden till glödtråden som används i glödlampor lades redan 1801. Glödlampor har ett väldigt speciellt ljus och kan vara väldigt vacker att titta på. Många armaturer får helt enkelt vackrast ljus med en klassisk glödlampa.

Ibland så ser man vackra äldre lampor med en modern lågenergilampa i stavformat..... Kanske skulle man då valt en klassisk glödlampa istället med högre energiförbrukning för att inte förstöra lampans ursprungliga design.


 

Lysrör

Lysrör är en ljuskälla som är väldigt unik. En belysning med lysrör är svårslagen med andra tekniker. Man plockar ut väldigt höga effekter och får ett högt ljusflöde med korrekt ljusfärg. Att använda lysrör som basbelysning, allmänljus är väldigt ekonomiskt. Tex så ger en bänkbelysning med 28Watt en väldigt mycket bättre belysning på din arbetsbänk i köket än vad spotlights med LED och Halogen kan ge. Jämt och fint ljus över hela din arbetsyta.

T5 (G5 sockel) och T8 (G13 sockel) är de vanligaste storlekarna och socklarna
Wattantalet på lysröret anger också längden

Halogen

Halogen med 12 Volts transformator har ett vitare ljus och kraftigare ljusflöde. Ett gulare ljus får man när man använder 230 Volt halogen. Ett vackert ljus både i hemmiljö och offentliga lokaler får man med ca 35 Watt halogen i 12 volts utförande. Har man planer på att byta ut sin halogenbelysning mot LED så bör man välja en transformator som fungerar bra med LED eller 230 Volts halogen. GU5,3 heter sockeln för 12 Volt och GU10 när det är 230Volt

LED

Där råder ingen tvekan om att LED är den ljuskällan som kommer dominera inom en snar framtid. Problem som tidigare fanns med dålig färgåtergivning, tråkigt vitt ljus och icke dimbara produkter är nu historia.
Finns väldigt många LED lampor redan där det är svårt att se att ljuset faktiskt kommer från LED. 

Metallhalogen

Metallhalogen

Lågenergilampor